יואל ברג
  • אודותי
  • בחירת פסיכולוג
  • תחומי טיפול
  • היפנוזה
  • מאמרים
  • מכתבי תודה
    • מכתב 1
    • מכתב 2
    • מכתב 3
    • מכתב 4
    • מכתב 5
  • יצירת קשר
  • אודותי
  • בחירת פסיכולוג
  • תחומי טיפול
  • היפנוזה
  • מאמרים
  • מכתבי תודה
    • מכתב 1
    • מכתב 2
    • מכתב 3
    • מכתב 4
    • מכתב 5
  • יצירת קשר

                   הרגלים שיש לשנות : עישון ומשקל מופרז

הקדמה:
בחרתי להתייחס לקשיים אלו, עישון ודיאטה כתחום  טיפול נפרד. למעשה, מבין המצוקות הנפשיות שתי הבעיות הללו נחשבות לקשות מאד ל"פיצוח". הסיבה לכך נעוצה בעיקר בעובדה שהן אינן נתפסות כקושי נפשי או כהתמכרות. על העישון אומרים למשל, "לא נורא הוא יפסיק כשלא תהיה לו ברירה" ועל ההשמנה,  "מה לעשות? הכול כל כך טעים אפשר להבין." 
אבל אל לנו לטעות הרגלים אלו אלו הם בראש ובראשונה התמכרויות הנובעות מדינמיקה נפשית דומה לכל התמכרות אחרת על אף שהחברה מקבלת אותן בשוויון נפש יותר מאשר התמכרויות אחרות. אולי הדבר נעוץ בתפיסה הקפיטליסטית לפיה קיימים בעלי הון המרוויחים מן העישון ומן האכילה המוגברת שלא לדבר על המדינות הגובות את חלקן מרווחים אלו. לפיכך אין באמת כוונה אמיתית גלובאלית לצמצום התופעה.

דווקא משום כך עולה הקושי לטפל בהרגלים אלו ורק אם הסובל או הסובלת יתייחסו אליהן ברצינות ובמוטיבציה גבוהה, בלי לחפש מיני "הוקוס פוקוסים" שיעשו את המלאכה ללא אחריות מצדו בעניין – רק אז קיים סיכוי שיצליח בהפחתת העישון או  בהפחתת המשקל ויש רבים הסובלים משתי ההתמכרויות.

                                                                                      עישון
כל מעשן יודע היטב את נזקי העישון: ירידה בכושר, פגיעה בבריאות, ריח רע, שיניים ואצבעות צהובות, בגדים מטונפים, בזבוז כספים מיותר ועוד כהנה וכהנה. אבל ידיעה זו אינה מסייעת למי שמכור וכל "שטיפות המוח" אינן מסייעות הרבה ואולי אף גורמות עוד יותר להקהיית החושים.
הרי מה יותר ברור מקופסא קטנה עליה כתוב בפירוש ובאותיות קידוש לבנה "העישון מזיק לבריאות" והיא נמכרת באופן חוקי ואנשים קונים?...
כפי שהזכרנו, העישון הוא "התמכרות לגיטימית" וע"כ קשה מאד לחדול ממנו ככה "סתם". רבים טוענים כי הסיגריות עוזרות להם בתקופות קשות או כשהם עצבניים ומתוחים. אחרים  מספרים כי הן מקלות עליהם ומהוות מעין מפלט פסיכולוגי ואם יפסיק לעשן מה יישאר לו? 
קיימת כאן התעלמות מוחלטת מהעובדה שהסיגריה אינה מרגיעה כלל (מחקרים מוכיחים זאת) שלא לדבר על כל החומרים המזיקים שהמעשנים מחדירים לגופם ובעיקר אותה התמכרות שהיא בעצם התמכרות ככל התמכרות אחרת המטיחה בפניך כי אינך מסוגל לשלוט בדחפים פשוטים ואתה מקבל זאת בהכנעה וללא שום רצון אמיתי לשנות.
לכן חייב המעשן להגיע, קודם כל, בתוך עצמו להחלטה שברצונו להיגמל. הוא יגיע להחלטה כזו ראשית אם יבין שעצם הרצון שלו "לנצח" את ההתמכרות הוא זה שחייב להניע אותו לקראת הנצחון. שנית, אם יכיר בעובדה הפשוטה שחיים ללא עישון טובים יותר מכל הבחינות. במידה ויעשה זאת יגיע הרגע שבו יפסיק אפילו להרגיש בחסרונן של הסיגריות לגמרי, דבר המתרחש לאחר תקופה ארוכה של גמילה. 

  
הטיפול הנפשי בהפסקת עישון:
האמת שניתן להיגמל מעישון בשיטות שונות ו"משונות". אחד מסתיי במסטיק והשני בעזרת תחליפים השלישי הולך לרב הרביעי עובר דיקור ואחר בהילינג. אני סבור שכל אדם יודע בתוכו מה הדרך הנכונה עבורו ובוחר בה (ותמיד במידה וטועה הוא יכול לחפש דרך אחרת). יש אנשים רבים הסבורים כי טיפול פסיכולוגי הוא המתאים ביותר עבורם ובעזרתו יוכלו להיפטר מהרגל מגונה זה ואכן לעתים הם מצליחים להתגבר בדרך זו. 
אם החליט המעשן סופית להיגמל כדאי קודם כל להרים את המבט ולהבחין שמסביב רוב האנשים אינם מעשנים כלל גם בשעות לחץ ומתח וגם כשהם שותים קפה...  אני  ממליץ שקודם כל ינסה האדם להפסיק את העישון בכוחות עצמו ללא שום סיוע. במידה ורואה שאינו מצליח בכך (ולא לחכות שוב חדשים ארוכים ושנים) והחליט כי הטיפול הנפשי מתאים לו כדאי  שיפנה מיד ויתחיל בתהליך הגמילה לפני ש"יתחרט", ימצא תירוצים חדשים וכך הלאה.  
על המעשן הפונה לטיפול פסיכולוגי לדעת כי קיימות סיבות נפשיות אותן יש לאתר. אבל סיבות אלו אינן בהכרח עמוקות מאד הדורשות טיפול מורכב של חודשים ושנים, אלא הן יכולות די ברורות וניתנות לשליטה בשיחה או שתיים וכתוצאה מן הבירור הזה ניתן לשלב דרך התנהגותית, קוגניטיבית או אחרת כדי לסייע לו.
עליו גם לזכור שלעתים הפסקת העישון מתבצעת בקלות אךל לעתים יש צורך להיאבק בתלות הפיסית בסיגריה או לפרק את התלות הנפשית שפיתח בה. לאחר שהפסיק לעשן עליו לרכוש "כלי עבודה"חדשים להתמודד עם מתח ללא סיגריה וגם ללמוד ליהנות ממה שמעניקים לו החיים ללא סיוע אותו "מקל לבן" שהוא אוחז ועלול לגרום לחור מכוער בחולצתו...
​עם כל המשתנים המוזכרים ואחרים המתעוררים במהלך הטיפול אנו מתמודדים יחדיו כתף אל כתף ומנסים לפתור, מטפל עם מטופל.


טיפול בעישון דרך היפנוזה:
מתוך סקר מאות מחקרים בתחום העישון (New Scientist October 10,1992) נמצא כי הטיפול בעזרת היפנוזה היה יעיל כמעט פי  3 משימוש בתחליפי ניקוטין ופי 15 מהפסקת עישון ללא סיוע מקצועי כלשהו.  
הרבה מעשנים מתעניינים בטיפול היפנוטי במטרה  להיגמל מעישון אך במידה והם סבורים שטיפול כזה הוא מעשה קסמים המשחרר אותם ממאמץ  ומחויבות  אישית לתהליך, האכזבה לא תאחר להגיע. רק מעשנים המבינים כי הטיפול ההיפנוטי הנו גורם מדרבן, מסייע ומקל אבל במקביל עליך לקבל את אחריותך  ומחויבותך לגמילה אזי שסיכויי ההצלחה יעלו. 
השילוב של טכניקה היפנוטית יחד עם שינוי קוגניטיבי והתנהגותי יעיל מאד בגמילה בעישון ומתאים לרבים. בתוך המצב ההיפנוטי נקבעת הטקטיקה הטיפולית המתאימה בשיתוף פעולה מלא עם המעשן ובהסכמתו. אני סבור כי גישה כזו יעילה הרבה יותר מהיפנוזה "סטנדרטית" שאינה מתייחסת לאדם הספציפי ולאישיות המיוחדת. הדבר משול להבדל בין חליפה הנתפרת בהזמנה לבין בגד המיוצרת במפעל תעשייתי.

                                                              ירידה במשקל
כאמור, אחת הבעיות הקשות ביותר בחברה המודרנית היא עודף המזון הקיים, מגוון האפשרויות הטעמים והפיתויים המסתערים עלינו מכל עבר. קרוב לשליש מן האוכלוסייה בארץ לוקה במשקל עודף למרות שרבים מנסים פה ושם לרדת במשקל בדיאטה כזו או אחרת. 
רוב האנשים מצליחים להפחית במקצת ממשקלם אך לאחר זמן חוזרים לזלול וחוזר חלילה ("אפקט האקורדיון"). יש כאלו המחפשים דיאטות שונות ומשונות ולעתים מוציאים על כך הון רב שלא תמיד מניב את התוצאה המצופה. הירידה הבריאה במשקל היא רק במידה ויש הפחתה בשומן ולא במסת השרירים. הפחתה מהירה וגדולה באמצעות דיאטות מסוכנות גורמות לאיבוד מסת השרירים, מזיקה לבריאות ובלתי יעילה משום החזרה המהירה למשקל הקודם. כדי להפחית את אחוז השומן בגוף יש מצד אחד לאכול בצורה בריאה מתונה ומבוקרת ומצד שני לעסוק בפעילות ספורטיבית שהיא מרכיב חשוב מאד בירידה במשקל ובשמירה על הכושר הגופני.  

בדומה להתמכרות לעישון קיים גם כאן מרכיב בולט של מצוקה נפשית שיש להתייחס אליה ולהפחית מהשפעתה ע"מ שההחלטה לרדת במשקל תוכל להתבצע בפועל. האוכל מהווה פתרון "להרגעת" מצבים כמו פחדים, חרדות, דיכאון (הפרעות במצבי רוח), מצבי לחץ וכדומה. אין צורך להזכיר יתר על המידה גם כי ההשמנה אינה אסתטית ומהווה גורם סיכון בריאותי.
המרכיבים הנפשיים המעורבים באכילה מגוונים ויכולים להיות כתוצאה מבדידות, כמיהה לאהבה שלא מתממשת, תחושת תסכול מתמשכת, שעמום, דיכאון, הערכה עצמית לקויה ועוד. במידה ונטפל בכל אותם מרכיבים נפשיים מהם סובל האדם הספציפי אין ספק שיהיה לו פחות צורך בהגנה כביכול שמספקת לו האכילה המופרזת או בסיפוק השקרי שהוא מקבל ממנה. 

טיפול בהשמנה:
הטיפול הנפשי בהשמנה דומה בבסיסו לכל טיפול אינטגרטיבי במצוקות נפשיות אחרות, דהיינו שילוב של מרכיבים פסיכו דינמיים, קוגניטיביים והתנהגותיים המיושמים בצורה המותאמת לפרט. בנוסף לכך קיימים עוד מאפיינים ייחודיים לטיפול בהשמנה  - הפניית תשומת הלב מהעיסוק באוכל לעיסוק בפעילויות אחרות (ספורט, שיחה עם חברים, עבודה כלשהי) ומאפיינים אחרים. 
​כמו בהתמכרויות אחרות לעתים מספיק שתשומת הלב תוסט לזמן קצר לעניין אחר ואז תחושת הרעב כביכול תפוג. ישנם הרגלים הקשורים לאכילה שיש לבער כמו אכילה בצלחת גדולה הגורמת להערמת כמות גדולה יותר של מזון, שינוי קצב האכילה ומספר הנגיסות, אכילה איטית יותר, ישיבה נוחה ועוד משתנים שניתן לזהות במהלך השיחות.


טיפול  משולב בהיפנוזה:
במסגרת הטיפול האינטגרטיבי ניתן לשלב טכניקות היפנוטיות המיועדות לאבחון הגורמים הנפשיים להשמנה, איתור "נקודת החוסר" בבטן או בלב וטיפול בה. למשל: אנשים נוטים לבלבל בין  חוסר רגשי המזוהה באזור הלב לבין רעב פיסי המורגש בקיבה. התמקדות בשוני ובמיקום הנפרד של שתי נקודות אלו במצב רגיעה עמוק בתוך הטראנס ההיפנוטי מקלה על זיהוי הקושי ומסייעת לטיפול בו. ניתן גם לעבוד בעזרת דמיון מודרך על אכילה נכונה ורגועה יותר הגורמת לתחושת שובע מהירה יותר וכמובן שיש אפשרויות רבות המתאימות לכל אדם ע"פ צרכיו המיוחדים והאופייניים  לו.



 

Powered by Create your own unique website with customizable templates.